De paarden en de therapie

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Danney-en-Summer-1-768x1024.jpg
Danney en Summer

De paarden  Danney en Summer staan op een stalling die zoveel mogelijk is ingericht op de natuurlijke behoeften van een paard. Ze kunnen kiezen of ze binnen of buiten wil staan. Ze kunnen veel bewegen en hebben de beschikking over voldoende hooi. Dat vind ik belangrijk, omdat een paard op die manier paard kan zijn. Danney is een tinkerruin van 11 jaar. Summer is een minipaard merrie van 5 jaar. Wanneer Danney of Summer helpen bij de therapie dan werken we op  locatie in de buitenlucht. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben voor deze manier van hulpverlenen.

Tijdens de therapie maken we soms gebruik van voorwerpen zoals pionnen, emmers en/of balken. De therapie vindt doorgaans plaats naast het paard. Wanneer het helpend is doen we soms zit en ontspanningsoefeningen op Danney. Wanneer hier sprake van is wordt er altijd een cap gedragen. Bij kinderen worden ouders hierbij betrokken.

Mensen zeggen vaak dat paarden spiegelen. Ik zie het paard niet als spiegel want een spiegel laat precies zien wat jij doet. Dat vind ik het paard te kort doen. Paarden reageren vanuit hun eigen wezen op jou. Dat kan confronterend zijn maar kan ook het tegenovergestelde zijn of gewoon anders. Ik vind het belangrijk om te weten wat het paard jou vertelt en hoe dat voor jou voelt. We staan daarbij regelmatig stil waar je dat voelt in je lijf.

Paarden zijn in het hier en nu en zijn bijzonder gevoelig als het gaat om lichaamstaal. Paarden hebben dat van nature. Ze hebben dit ook nodig voor hun veiligheid en die van de kudde. Paarden zijn prooi en kuddedieren.  Paarden reageren op spanningen omdat die onveilig kunnen zijn voor de kudde. Het is in het belang van de kudde dat er zoveel mogelijk duidelijkheid en harmonie is. Paarden hebben wat dat betreft echt een “wij” cultuur. Paarden hebben een scherpzinnige vermogen alert te zijn op veranderingen in emoties, energie en spierspanning, ook bij andere mensen of dieren. Paarden reageren daarop en kunnen op die manier aan jou iets duidelijk maken. Dat kan leiden tot inzichten in jezelf. Dit alles zonder oordeel maar in het hier en nu. We doen oefeningen met de paarden en ik zal vragen stellen die jou helpen om tot jouw eigen inzichten te komen.

In contact met het paard voelen mensen zich vaak vertrouwd. Paarden oordelen niet. In diverse onderzoeken is aangetoond dat de aanmaak van het hormoon oxytocine stijgt wanneer paarden ingezet worden in de therapie. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffel’ hormoon genoemd. Dit hormoon vormt een belangrijk onderdeel van gevoelens van vertrouwen en verbondenheid. Oxytocine vermindert tevens de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Oxytocine stelt ons in staat ons veilig te voelen en als we ons veilig voelen, zijn we in staat om nieuwe vaardigheden aan te leren!

Contact maken en afstemmen.
De kontknuffel, een hele ontspannende oefening.
Samenwerken en leiding geven.
Grenzen aangeven
Een parcours lopen, samen.