De kracht van paarden bij hulpverlening..

Van kleins af aan ben ik gefascineerd door paarden ik voel me blij en vrij wanneer ik bij paarden ben. Waarom is dat toch? Ik heb het ook in de natuur en bij andere dieren maar toch wel het sterkst met paarden. Als klein meisje vroeger vond ik het heerlijk om in de wei te gaan liggen tussen de paarden in. Kijken naar die prachtige wezens, luisteren naar het geruststellende geluid van grazende paarden. En dan soms een neus snuffelend tegen je aan. Helemaal blij was ik dan. En ook heel rustig…

Voor een paard is het belangrijk dat hij kan vertrouwen op de kudde. Lichaamstaal is daarbij essentieel, maar paarden voelen ook veel aan. Als jij erg druk bent in je hoofd en veel energie om je heen hebt voelt een paard dat. Sommige paarden worden er onrustig van, of gaan aan je plukken een ander loopt bij je weg. Ieder paard is uniek in zijn benadering. Maar elke paard zal op zijn eigen manier reageren bij onrust. Dat is belangrijk want ze moeten snel een goede beslissing kunnen nemen bij dreigend gevaar. Dat zit in de natuur van een paard. In Nederland hebben wij als mensen best wel een “ik”cultuur in plaats van een “wij” cultuur. Paarden doen daar niet aan die hebben altijd een “wij” cultuur. Paarden handelen dan ook vanuit het gezamenlijke belang. In dat gezamenlijke belang is het belangrijk dat er balans is. Als iets uit balans is reageren paarden daarop. Dat is juist wat zo helpend is bij paarden coaching of hulpverlening met paarden. Paarden zijn heel puur en reageren vanuit hun intuïtie. Soms zijn wij dat als mens een beetje kwijtgeraakt. Daar kunnen we door het paard op worden gewezen. Soms hebben we het niet door. Tenminste dat gebeurt bij mij weleens. Maar als ik dan even stil sta en voel wat er gebeurd in mijn lijf vind ik vaak het antwoord wel. Paarden helpen mij om stil te staan bij wat ik voel. Terug naar mijn intuïtie. Daar zit ook de rust want als je daarbij stil kan staan en je gevoel kan volgen dan geeft dat een fijn, blij en rustig gevoel!

Daarom is het voor mij zo logisch dat paarden een verbindende schakel kunnen zijn tussen jouzelf en je gevoel. Daarom zijn paarden net als creatieve middelen een heel logische stap om in te zetten binnen de hulpverlening. Het is zo belangrijk dat we kunnen luisteren naar ons gevoel en onze zintuigen. Ze zijn net zo of misschien nog wel belangrijker dan ons denken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.