De Wijze les van de adem

Zonder adem te halen zouden we niet leven. Toch gaan we vaak voorbij aan hoe belangrijk de ademhaling is en wat onze ademhaling ons kan vertellen. Onlangs had ik een situatie waarin ik een keuze moest maken. Of eigenlijk waarbij ik al een keuze had gemaakt. Toch ging ik er steeds over piekeren en twijfelde ik aan de keuze. Deed ik daar wel goed aan? Voelde het wel goed?

Steeds opnieuw zette ik voors en tegens tegen elkaar af en besloot ik dat de voors voorrang moesten krijgen.  Tot ik me besefte dat het echt niet goed voelde en dat dit een rationeel besluit was en dat ik de keuze opnieuw mocht bepalen voor mezelf. Opeens merkte ik dat ik weer dieper kon uitademen. Het voelde bevrijdend. Ik had mijn ademhaling al die tijd laten verstokken. Luisterend naar mijn gevoel ging het weer stromen en kon ik weer loslaten. Ook mijn ademhaling en dan vooral mijn uitademing. Overtuigingen en andere zaken die ergens niet goed voelen zetten we vaak vast in onze uitademing. Wanneer we los kunnen laten gaat ook de uitademing automatisch zijn weg zonder weerstand.

In het werken met paarden ben ik mij bewust van mijn ademhaling. Ook binnen de hulpverlening die ik bied komt de ademhaling altijd terug.

Ook wanneer ik zelf aan het werk ben met Danney, kan hij mij er goed op wijzen wanneer mijn ademhaling hoog zit of juist laag. Wanneer ik dicht bij mezelf ben dan gaat mijn adem automatisch en daar vind ik vaak het mooiste contact met Danney. Wanneer de adem hoog zit, ben ik vaak ook in mijn hoofd en verder verwijderd van mijn gevoel en dan haakt hij af.
Maar ook zonder paard is het zo waardevol om te luisteren naar je ademhaling. Dat kan al door even bewust je ademhaling te observeren zonder er verder wat van te vinden. Zo kun je dat ook doen met situaties en gedachten. Wat brengen die teweeg bij jouw ademhaling?

Soms moet je iets ervaren om tot een ontdekking te komen en je keuzes te bepalen. Vergeet daarbij niet om naar je hart te luisteren en sta stil bij je ademhaling en wat die jou verteld.

Ook heel fijn om met je gezicht de ademhaling van een paard te voelen, wel eens geprobeerd?

Eén gedachte over “De Wijze les van de adem”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.